Reizēm pat visparastākos ēdienus var pārvērst tā, ka tie iemirdzas jaunās krāsās un garšās. Kraukšķīgā garoziņa un sulīgā pildījuma kombinācija padara šo ēdienu patiesi īpašu
Vai jūs kādreiz esat mēģinājuši čeburekus, kuros mīklas vietā tiek izmantots kartupelis? Šī recepte spēj pārsteigt pat tos, kuri sevi uzskata par klasikas cienītājiem — jo kraukšķīgā garoziņa un sulīgā pildījuma kombinācija padara šo ēdienu patiesi īpašu.
Čebureki bez mīklas: kartupeļu alternatīva ar sulīgu pildījumu
Čebureki ir ēdiens, kas nācis no tatāru virtuves, kur tos tradicionāli gatavo no plānas mīklas ar gaļas pildījumu un cep lielā eļļas daudzumā. Ar laiku recepte izplatījās arī citās valstīs un nonāca pie mums Latvijā un kļuva par iecienītu gardumu tirgos, kafejnīcās un mājās. Taču mūsdienu pavāri arvien biežāk eksperimentē ar pamatu, aizstājot mīklu ar dārzeņiem vai pat graudaugiem.
Kartupeļu čebureki nav tikai alternatīva, bet pavisam jauns ēdiens, kurā apvienojas ierasta garša un oriģināla tekstūra. Šāds variants lieliski der tiem, kuri meklē receptes bez miltiem vai vēlas savā uzturā iekļaut vairāk dārzeņu.
Kāpēc kartupeļu čebureki ir garšīgi un ērti
Pirmkārt, kartupeļu pamats padara čeburekus īpaši kraukšķīgus un aromātiskus, bet pildījumu var izvēlēties pēc savas gaumes. Otrkārt, šī recepte lieliski piemērota tiem, kuri ievēro bezglutēna diētu vai vienkārši vēlas izmēģināt ko jaunu. Treškārt, kartupeļu čebureki gatavojas ātri, bet pildījums var būt visdažādākais — sākot no vistas un sēnēm līdz sieram un zaļumiem.
Vai jūs esat mēģinājuši gatavot čeburekus bez mīklas? Kādas pildījuma versijas uzskatāt par visveiksmīgākajām šādiem pīrādziņiem? Dalieties ar savām idejām komentāros! Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās.
Čebureki bez mīklas: kartupeļu alternatīva ar sulīgu pildījumu
Pagatavošana soli pa solim
Nomizojiet kartupeļus, nomazgājiet un nosusiniet. Sarīvējiet tos uz smalkās rīves — tā masa būs viendabīga un labi turēsies kopā cepot. Sīpolu arī sarīvējiet un uzreiz samaisiet ar kartupeļiem, lai novērstu oksidēšanos un kartupeļu tumēšanu. Ja izdalās sula, to nepieciešams noliet, lai masa nebūtu pārāk šķidra. Pievienojiet sarīvētu burkānu un smalki sagrieztu ķiploku, pievienojiet sāli un piparus pēc garšas. Iesitiet olu un iemaisiet divas ēdamkarotes miltu, rūpīgi samaisiet līdz viendabīgai masai.
Pannā uzkarsējiet augu eļļu. Lieciet apmēram divas ēdamkarotes kartupeļu masas, veidojot lielus aplīšus — tās būs “plāceņi” nākamajiem čeburekiem. Cepiet uz vidējas uguns 2–3 minūtes līdz zeltainai garoziņai, tad uzmanīgi apgrieziet un cepiet vēl 2 minūtes. Gatavos plāceņus lieciet uz papīra dvieļa, lai noņemtu lieko eļļu.
Vistas fileju sagrieziet nelielos kubiciņos un apcepiet augu eļļā, pievienojot sāli un garšvielas pēc garšas. Pēc tam gaļu pārlieciet atsevišķā traukā. Tajā pašā pannā apcepiet sagrieztu sīpolu līdz zeltainam tonim, tad pievienojiet sēnes. Cepiet, līdz iztvaiko viss šķidrums, pievienojiet sāli un piparus. Pielejiet pusglāzi saldā krējuma un ļaujiet pildījumam sabiezēt. Samaisiet ar vistu un pievienojiet smalki sagrieztus lociņus.
Lasi vēl: Sieviete, kas pārī ir vecāka par vīrieti, ir attiecību problēma vai tikai mīts
Čebureki bez mīklas: kartupeļu alternatīva ar sulīgu pildījumu
Uz vienas puses no katra kartupeļu plāceņa lieciet pildījumu, pārkaisiet ar sarīvētu mocarellu un pārlieciet otru pusi virsū. Malas uzmanīgi piespiediet, lai pildījums neizplūstu. Lieciet pīrādziņus cepamajā formā, pārkaisiet ar atlikušo sieru. Cepiet iepriekš uzkarsētā līdz 180 °C cepeškrāsnī apmēram 5 minūtes, līdz siers izkūst un pīrādziņi sasils.
Gatavos čeburekus pasniedziet karstus, izrotājot ar svaigiem zaļumiem vai tomātu šķēlītēm. Tie lieliski sader ar mājās gatavotu mērci, krējumu vai jogurtu. Šāds ēdiens būs lielisks variants ģimenes vakariņām, uzkodām vai pat svētku galdam.
Pagatavošanas varianti un padomi
Kartupeļu čebureki ir lieliska bāze eksperimentiem. Piemēram, pamēģiniet pildījumā pievienot nedaudz kūpinātas vistas, šķiņķi vai pat dārzeņus — papriku, spinātus, brokoļus. Lai garša būtu izteiksmīgāka, izmantojiet dažādu sieru maisījumu — mocarellu, čedaru, suluguni. Ja vēlaties, lai ēdiens būtu mazāk kaloriju, izmantojiet liesu saldo krējumu vai aizstājiet to ar dabīgo jogurtu.
Vai jūs esat mēģinājuši gatavot šādus čeburekus ar sēnēm un sieru bez gaļas? Kādas garšvielas, jūsuprāt, ir piemērotākās kartupeļu pīrādziņiem? Neaizmirstiet, ka zaļumus var mainīt atkarībā no sezonas — vasarā lieliski derēs kinza vai baziliks, bet ziemā — lociņi vai pētersīļi.
Lasi vēl: Ja kāds uz ielas palūdz piezvanīt no tava telefona, jo viņa it kā ir izlādējies – nedari to
Padomi gatavošanai
— Kartupeļus rīvējiet uz smalkās rīves — tā masa labāk turēs formu.
— Sīpolu pievienojiet uzreiz, lai kartupeļi nepaliktu tumši.
— Ja masa ir pārāk šķidra, pievienojiet nedaudz vairāk miltu vai cietes.
— Pildījumu sagatavojiet iepriekš, lai tas būtu sulīgs, bet ne pārāk šķidrs.
— Lai būtu kraukšķīga garoziņa, cepiet plāceņus uz vidējas uguns un nepārgrieziet pārāk agri.
— Cepšana ar sieru piešķir ēdienam īpašu maigumu un aromātu.
Veiksmes noslēpums ir vienkāršībā un pareizajā sastāvdaļu līdzsvarā. Kartupeļu pamats piešķir kraukšķīgumu un bagātīgu garšu, bet pildījums — sulīgumu un aromātu. Pat ja jūs gatavojat šādus čeburekus pirmo reizi, rezultāts patīkami pārsteigs — ēdiens izdosies spilgts, apetīti rosinošs un ļoti garšīgs.
Vai jūs dodat priekšroku čeburekiem ar mīklu, vai jau esat izmēģinājuši dārzeņu variantus? Kādas pildījuma versijas uzskatāt par vispiemērotākajām kartupeļu pīrādziņiem?
Sastāvdaļas kartupeļu čeburekiem:
— kartupeļi (apmēram 6 lieli)
— 1 sīpols
— 1 burkāns
— 2 ķiploka daiviņas
— 1 ola
— 2 ēdamkarotes miltu
— augu eļļa cepšanai
— vistas fileja (pēc izvēles, var aizstāt ar cūkgaļu)
— sāls un melnie pipari pēc garšas
— sēnes (pēc izvēles)
— puse glāzes saldā krējuma (20 %)
— lociņi
— mocarella (pēc garšas)
Kartupeļu čebureki nav tikai klasikas aizvietotāji, bet īsts atklājums tiem, kuri mīl eksperimentēt virtuvē un novērtē bagātīgu garšu, kraukšķīgu garoziņu un sulīgu pildījumu. Šī recepte būs lieliska izvēle ģimenes vakariņām, draugu tikšanās reizēm un pat svētku galdam. Pamēģiniet pagatavot čeburekus pēc šīs receptes un dalieties ar saviem iespaidiem — iespējams, tie kļūs par jūsu iecienītāko ēdienu omulīgiem vakariem!